top of page
Iskustva učesnika programa "Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima" 2012/2013.

Poštovani organizatori fondacije Humanost u akciji,

 

Prije nego što napišem svoje lične utiske o kompletnom programu i uticaju koji je imao na mene, željela bih da vam se zahvalim što ste mi omogućili učešće u vašem projektu i što sam zahvaljujući vama uspjela ostvariti jaku vezu sa svim akterima ovog programa i usvojiti znanja koja formalno obrazovanje ne može da mi pruži u dovoljnoj mjeri.

 

Tokom prve faze programa usvojila sam znanja iz raznih sfera društvenog života, s kojima ćemo se sigurno susretati u budućnosti, a ova znanja meni formalno obrazovanje nije pružilo, iako sam čvrsto 

 

nekad vjerovala da hoće tokom obrazovanja. Drago mi je što ste se osvrnuli na sve probleme s kojima se susrećemo i dali konkretna rješenja kako da djelujemo na tom polju. S druge strane, put nam je bio otvoren da razmišljamo i postavljamo pitanja o svemu što nam predstavlja  problem ili su u pitanju teme o kojima ne možemo saznati puno, jer od rijetko koga možemo dobiti konkretne odgovore potkrijepljene provjerenim činjenicama.

 

Omogućili ste nam maštu na volju i poštovali ste naš izbor prilikom odabira tema koje smo istraživali. Dodijelili ste nam mentore koji su stručnjaci u svom poslu, i koji su nas naučili koliko je bitno da sve što radimo treba da radimo s ljubavlju, jer jedino tako ćemo biti zadovoljni sobom, a i drugi s našim radom.

 

Kako ste vi mogli puno toga da nas naučite, vjerujem da smo i mi vas. Gledajući sa psihološkog stanovišta svi smo mi tako slični, a tako različiti. Uspjeli ste da nas pored toga držite sve na okupu i da izgradite s nama prijateljski odnos.

 

Projekat „Mentor za bolju budućnost“  bi teško bilo realizovati da nismo uspostavili kontakt sa našim predavačima iz prve faze, a osim toga upostavljeni su kontakti i sa osobama koje su nam oni preporučili, što znači da se mreža proširila.

 

HiA mi je omogućila osim znanja:

1. Umrežavanje

2. Anagažman u Omladinskom savjetu Republike Srpske gdje sam izabrana za koordinatoricu Banjalučke regije i radim kao PR ove organizacije.

3. Osim što sam izabrana za predstavnicu III godine studenata Novinarstva i komunikologije, predložena sam u Studentskoj organizaciji Fakulteta političkih nauka za koordinatoricu u oblasti Marketinga i Odnosa s javnošću.

4. Izabrana sam za voditeljicu projekta Lokalnog tima ONAuBiH Banja Luka gdje sam vodila četvorodnevnu obuku „Putokazi novinarstva“(25.07. do 29.07.2013) i postala sam njihov aktivni član.

Osim svega ovoga bitno je reći da trenutno radim na ispravljanju sopstvenih grešaka, kako bih se usavršila do maksimuma i uspješno aplicirala na master studije u inostranstvo.

 

HiA, hvala još jednom

Jovana Kljajić

Ovaj program u kojem sam sudjelovala je bio prvi vid moje neformalne obuke i aktivnosti. Prije toga nisam sudjelovala niti u kakvim projektima, sličnim programima, nisam bila član nijedne nevladine organizacije. Zapravo, sudjelovanje u ovom programu je bio ispit koliko se pronalazim i snalazim u ovakvim aktivnostima. Sada, nakon što sam prošla kroz čitav program, i to uspješno, shvatila sam da mi se sviđa ovakav način rada i odlučila sam se češće prijavljivati na sliče programe, te se učlaniti u par nevladinih, omladinskih organizacija. Ovaj projekat je bio odskočna daska za moj dalji aktivizam. Drago mi je što sam naučila dosta vrijednih stvari koje će mi, vjerujem, ponovo zatrebati. Prije svega, upoznala sam dosta inspirirajućih osoba čiji savjet uvijek mogu potražiti, a i stekla sam dosta jako dobrih prijatelja. Projekat mi se jako svidio i nadam se da ću ponovo sudjelovati u sličnim projektima, sada sa malo većim iskustvom i znanjem. Hvala fondaciji Humanost u akciji što me povezala sa svim divnim ljudima i hvala što mi je omogućila da budem dio ovog nezaboravnog programa. Nadam se da ćemo se ponovo sresti u budućnosti, pa i sarađivati. Puno uspjeha sa daljim programima.

 

Merima Mahmić

 

Što se tiče programa, on je u više navrata imao uticaja na mene, moje razmišljanje, i moj praktični angažman:

- Prvenstveno, tek sam kroz ovaj program, nakon što sam vidio otvoren poziv online, saznao za Humanity In Action. Malo sam istražio, vidio da je to ozbiljna organizacija koja djeluje u više zemalja, a i program mi se učinio dobar, te sam se prijavio. Veoma mi je bilo drago kada sam bio primljen, jer sam se radovao sticanju novih znanja, a tako i upoznavanju novih ljudi, i radu sa njima.


- Meni lično najdraži dio, gdje sam i najviše naučio, i bio najaktivniji, je prvi modul, tj. prva sedmica programa, kada smo sedam dana imali teoretska predavanja, panele i radionice.

Kao student politologije, tu sam naučio puno korisnih stvari iz oblasti demokratije i socijalnog aktivizma, ali i dodatnih stvari koje mene naročito interesuju, kao što su građanski neposluh, ljudska prava. Posebno izdvajam predavanja Ljubiše Rokića, Darke Brkana, Nine Šeremet, Maida Konjhodžića, Midhata Izmirlije, i Sabine Clancy, jer sam upravo od njih naučio puno novih stvari, ali i proširio već postojeće znanje.

Nakon završetka prve faze, kreće individualno istraživanje. Zahvalan sam veoma što sam kao mentora imao Jasmina Hasića, jer je veoma dobar mentor, i puno mi je pomogao i u definiciji teme, i u samoj izradi rada, koji je mislim dobar. Od Jasmina se puno može naučiti, naročito kako pristupiti temi i radu, ali i također uz njega sam poboljšao metodologiju rada. Pri radu za pomoć sam kontaktirao i Darka Brkana, koji je bio jedan od predavača u prvoj fazi.


- Vještina koju bi volio naglasiti u to vrijeme je organizacija vremena, jer sam uspješno završio individualno istraživanje, a pri tome i položio sve ispite i tog semestra.


- Poslije prve faze, stupio sam u kontakt sa Ninom Šeremet, iz Inicijative mladih za ljudska prava, te sam se njima pridružio u februaru 2013. godine. Tada sam se već više zainteresovao da se uključim u rad neke organizacije i/ili inicijative, te mi se tada YIHR činio kao najbolji izbor, mada sam istražio i slične organizacije.


- Dio u Fojnici (trening iz finansijskog i projektnog menadžmenta) mi je pomogao, jer sam na fakultetu imao predmet Osnove menadžmenta, pa mi je sva edukacija u Fojnici dobro došla da produbim znanja iz te oblasti. To je naročito bilo drago i asistentici istoimenog predmeta, jer je pohvalila vannastavni angažman i zainteresovanost.


- Zatim slijedi najteži i glavni dio programa, a to je grupni rad. Bez obzira što je bio težak, iz njega se najviše naučilo, najviše o nama samima, sposobnostima, i snošenju odgovornosti.

Dobro je što sam izvukao pouku da se nisam pokazao kao dobar lider, ali ipak komunikacija unutar grupe je bila dobra, zadaci su raspodijeljeni, i ono najbitnije, zajedničkim snagama, praktično, uspjeli smo dovesti projekt pri kraju. Veoma sam zahvalan cjelokupnom timu, jer mislim da su oni pravi izbor, i da je neko drugi, ne znam da li bi uspjeli uspostaviti ovaj odnos, komunikaciju i rad.


- Nakon završetka projekta, što je meni veoma bitno, stekao sam naviku da više pratim neke izvore i informacije, te da aktivno sudjelujem u analizi, komentarisanju i prenošenju istih.


Jedna od stvari koja me je zainteresovala je debatovanje, te sam se aktivno uključio u online debatovanje na web stranici www.studomat.ba i programu Debatologija, koji je realizovan uz pomoć Centra za kulturu dijaloga, te sam čak i sedmicu ili dvije zaredom bio najbolji online debatant.

Možda je bilo još nekih stvari, kojih se sada trenutno nisam sjetio, ali mislim da su i ovo dobri pokazatelji da me program potaknuo da budem bolji student, da više razmišljam, da se više bavim teorijom, ali i da sam postao jedan aktivan sudionik, kako u lokalnoj zajednici, tako i u široj sredini, što naravno neće stati, već ću se samo još više aktivisati, širiti znanje, i poticati druge da to isto rade.

 

Minel Abaz

Moje ime je Mubera Ademović, jedan sam od učesnika programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“. Na program sam se prijavila zbog želje da naučim nešto novo i upoznam se sa radom fondacije Humanost u akciji.

 

U osam mjeseci, koliko je program trajao, postigla sam mnogo više od očekivanog. Prije svega, usvojila sam ogromno teorijsko znanje u prvoj fazi programa, od kvalitetnih predavača i profesora, te proširila bazu svojih kontakata. Smatram da je ovo izuzetno važno, jer su me podstakli da razmišljam o društvenim problemima i mogućim promjenama. Imali smo mogućnost da sa predavačima diskutujemo o svojim idejama, te da ih kasnije realizujemo, zahvaljujući finansijskim sredstvima Fondacije. Ono što je najbitnije, naučila sam kako da uradim istraživanje u praksi, kako da realizujem projekat, da ga predstavim široj javnosti, te na koji način da komuniciram sa nadležnim institucijama i probudim svijest kod ljudi o određenom društvenom problemu. Naučila sam šta znači biti dio tima, i raditi u koordinaciji sa različitim ljudima, u svrhu postizanja zajedničkog cilja.

 

Ono što me raduje jeste izuzetna komunikacija sa predstavnicama Fondacije, bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Odgovorno i prijateljski su se postavile prema svim učesnicima. Smatram da sam poslije ovog programa bogatija osoba, sa znanjem, iskustvom ali i prijateljima.  :)

 

Mubera Ademović

 

Osmomjesečni program "Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima" imao je velikog utjecaja na mene. Sudjelujući na velikom broju radionica gdje smo obrađivali veliki broj različitih tema saznao sam dosta novih informacija, otvorili su mi se neki novi vidici u smislu pribavljanja određenih informacija, načina rada. Učeći na radionicama nove stvari, djelujući kao pojedinac pri istraživanju, djelujući u grupnom radu za vrijeme projekta prolazio sam kroz razne situacije i naučio sam dosta stvari koje će mi pomoći u budućnosti i vjerujem da će mi biti veliko iskustvo za naredni rad. 

 

Osobe koje sam upoznao u toku ovog programa predstavljaju veliko "bogatstvo" za mene i vjerujem da ću ostati u kontaktu s njima te da ću biti u mogućnosti da djelujem na određenim projektima s isti. Pored učesnika i projekt koordinatorice te direktorice HiA-e, kontaktirao sam Ninu Šeremt vezano za neke seminare i slične programe, a Denisa Rudonju sam kontaktirao za njegovu radionicu "Time Management".

 

Program mi je pomogao da se reaktiviram u radu nevladinog sektora te sam sada član nekoliko nevladinih organizacija u Zenici i Sarajevu. Kroz navedeni program sam dosta toga prošao i naučio, upoznao mlade ambiciozne ljude te sam zadovoljan što sam bio dio navedenog programa i toplo ga preporučujem svim studentima u Bosni i Hercegovini.

 

Izrazito se želim zahvaliti na suradnji i nadam se održavanju kontakta s Vama.

 

Zlatko Sofović

 

Želim da kažem da je ovaj program svima nama pružio nova znanja i ideje. Većina nas je nakon ove edukacije postala aktivnija u svojim društvenim sredinama. Da je više ovakvih edukacijskih programa, i svijest omladinaca bi bila budnija! 

 

Milana Marinović

 

bottom of page